Overslaan en naar de inhoud gaan
01 04

3Architecten - Roeselare

Een bijzondere locatie met een unieke sfeer

De nieuwe kantoren van 3Architecten zijn op zijn zachtst uitgedrukt, uniek in zijn totaliteit. De kantoren bevinden zich in de ontwijde Sint-Jozefskerk in Roeselare. Ondanks de nieuwe functie van de kerk, is het markante karakter van het gebouw helemaal intact gebleven. De kerk is altijd een belangrijke ontmoetingsplaats geweest voor de omgeving en dat zal ook zo blijven, want 3Architecten stelt het gebouw open en voorziet, naast kantoren, een ontmoetingsplaats en polyvalente ruimte in de voormalige kerk. 

De Laere Decor heeft reeds geruime tijd een goede band met het architectenbureau 3Architecten, het was dan ook een voorrecht om te mogen instaan voor de inrichting van het nieuwe kantoor en met uitbreiding dit unieke project.

Akoestiek als aandachtspunt

De reconversie van een kerkgebouw brengt specifieke uitdagingen met zich mee, zoals de akoestiek. De natuurlijke nagalm van maar liefst 9 seconden maakte vergaderingen en besprekingen moeilijk. De akoestische toepassingen van enerzijds PETAC Frost en anderzijds berkenfineer Nano Perfo kon deze galm tot een perfecte compromis herleiden tussen een werkbaar geluid voor het kantoor en de passende akoestiek voor het authentieke kerkorgel.

Er werden verschillende oplossingen van het PETAC-assortiment gebruikt, gaande van wandbekleding, tussenwanden tot voorzetwanden. In totaal werden er meer dan 600 m² akoestische PETAC platen geïnstalleerd.

Samenspel van authentieke en moderne toetsen

Er was, naast de akoestiek, ook bijzondere aandacht voor de verdere inrichting van de voormalige kerk die een multifunctioneel karakter heeft als kantoorruimte en openbare ruimte. 

Op de bestaande vloer werd isolatie gelegd en vloerverwarming geïnstalleerd, waarna er - met het oog op een hedendaagse uitstraling - een gepolierde betonvloer bovenop is gestort. De vloerverwarming is een duurzame oplossing om de binnenwarmte op peil te houden.

Het ontwerp speelt met de authentieke en moderne toetsen. De balie is een zit- en stameubel, uitgevoerd in multiplex extra gefineerd met berken fineer. Er werd een strakke trap geïnstalleerd in massief berken, met een handgreep in Claustra multiplex berken. De trap leidt naar de mezzanine waar de kantoorruimte met akoestische balustrade geïnstalleerd is.

Recuperatie van authentieke materialen

Om de sfeer van de kerk maximaal te bewaren, zijn verschillende materialen hergebruikt. Zo is de natuursteen op het centrale meubel afkomstig van het altaar en zijn de kerkdeuren gerecupereerd voor de toegang van het sanitair. Het bestaande orgel werd behouden op de mezzanine en speelt er een belangrijke rol als ware blikvanger. Ook de biechtstoel kreeg een nieuwe rol. Op de achterzijde van de biechtstoel werd een wit akoestisch absorberend PETAC-paneel bevestigd, hierdoor kan het artefact gebruikt worden als projectwand en draagt het meteen ook bij tot de verbetering van de akoestiek van het gebouw.

Architecten

Highlights

  • 600 m² PETAC® panelen geïnstalleerd
  • Een bijzondere locatie met een unieke, hedendaagse uitstraling
  • Massieve berken trap met leuning in berkenfineer
  • Recuperatie en integratie van authentieke materialen

Ook een project in gedachten?

Op zoek naar een droominterieur voor uw woning, kantoor of commercieel pand? Wij luisteren graag naar uw ideeën en wensen. We gaan samen met u op zoek naar de beste uitwerking voor uw totaalinrichting.

Dien uw projectaanvraag in

of stel je vraag

Laat je overtuigen door deze kantoorinrichtingen op maat

Bekijk alle kantoorinrichtingen
brochure

Ontvang onze 
catalogus ter inspiratie

Op zoek naar inspiratie voor uw volgend project? Vraag onze algemene inspiratie- en kantorengids vrijblijvend aan. Blader door al onze realisaties en krijg zo wat meer inzicht in onze werkwijze en service. Laat u inspireren!

Ontvang gratis onze inspiratiegids